Βιολογικό Αγρόκτημα Ιωάννης Μενέκος

Δάφνη

Η Δάφνη κατάγεται ίσως από τη Μικρά Ασία και είναι γνωστή σε όλη τη Μεσόγειο. Ο Διοσκουρίδης πατέρας της φαρμακογνωσίας, αναφέρει πολλές από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική, σαν σκεύασμα για την θεραπεία της γρίπης και των βρογχικών, στα κρυολογήματα και σαν αντισηπτικό στα εξωτερικά άτονα έλκη, καψίματα, σκασίματα , πιτυρίδα και ρευματισμούς. Επίσης θεωρούνται εφιδρωτικά χολαγωγά, ηπατικά ,αντιαρθριτικά, και τονωτικά της λειτουργίας της πέψης.

Αν και η δάφνη θεωρείται μελισσοτροφικό φυτό  όλα τα μέρη του φυτού και οι καρποί του περιέχουν την τοξική ουσία μεζερίνη  που δηλητηριάζει τις μέλισσες. Τα φύλλα της δάφνης χρησιμοποιούνται  και στη μαγειρική ως άρτυμα καθώς και για την εξαγωγή αιθέριου ελαίου.

Χρησιμοποιείται σαν αρωματικό στο βερμούτ, σε παγωτά, γλυκά, στην αρτοποιία, σε σούπες, ζυμαρικά και κονσέρβες κρέατος.Το γλυκό άρωμα της δάφνης είναι απαραίτητο για το στιφάδο(χταπόδι, κουνέλι, λαγό), πατάτες γιαχνί, ψάρια στον φούρνο γιαχνιστά, ζωμό κρέατος μαρινάτες για κυνήγι και την φακή.


Υπέροχα μαλλιά:  Αν τα μαλλιά σας πέφτουν ή είναι θαμπά, ξεβγάλτε τα μετά το λούσιμο με νερό στο οποίο έχετε βράσει φύλλα δάφνης.

Για να σκουρύνετε το χρώμα τους σε περίπτωση που έχουν αρχίσει να ασπρίζουν, βράστε 150 γρ. φρέσκα δαφνόφυλλα, αφήστε το μείγμα να κρυώσει και λουστείτε για 15 μέρες. Το θεραπευτικό βότανο Δάφνη βοηθάει επίσης κατά της τριχόπτωσης. Περιέχουν επίσης έλαια ,  πικρές ουσίες ,  στυπτικά κ.ά.

Η δάφνη είναι φυτό γνωστό και από την αρχαιότητα γιατί οι αρχαίοι Έλληνες και οι  Ρωμαίοι στεφάνωναν τους ήρωες και τους νικητές με 4 κλαδιά δάφνη .  Η εκκλησία μας χρησιμοποιεί μέχρι και σήμερα τα δαφνόφυλλα ( βάγια ) ,στη γιορτή των Βαΐων .

Bio Agroktima Menekos Family © All rights Reseverd 2011 - 2014 | Development by WebDesignZone